Nadmiar soli szkodzi mózgowi i bez nadciśnienia

16 stycznia 2018, 11:17

Dieta bogata w sól szkodzi mózgowi nawet wtedy, gdy (jeszcze) nie ma nadciśnienia.



Fast food sprawia, że układ odpornościowy staje się bardziej agresywny

12 stycznia 2018, 15:39

Układ odpornościowy reaguje na wysokotłuszczową i wysokokaloryczną dietę jak na zakażenie bakteryjne.


Bakteryjno-brokułowy system namierzająco-zabijający

11 stycznia 2018, 13:15

Mieszanina zmodyfikowanych genetycznie Escherichia coli Nissle i ekstraktu z brokułów pomaga namierzać i likwidować komórki raka jelita grubego.


Nie taki Norishige Kanai wysoki, jak twittował

10 stycznia 2018, 12:17

Norishige Kanai przeprasza za żenującą pomyłkę, do jakiej doszło podczas pomiaru wzrostu na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (MSK). Okazuje się, że zmiana gabarytów Japończyka w warunkach mikrograwitacji wcale nie jest taka duża i mieści się w średniej. Zamiast o 9 cm mówi się teraz o zaledwie 2 cm.


Dodatek do żywności odpowiedzielny za śmiertelne epidemie?

9 stycznia 2018, 17:06

W latach 2001-2006 w USA, Kanadzie i wielu krajach Europy pojawiły się śmiertelne epidemie Clostridium difficile. Bakteria ta może kolonizować pęcherz moczowy i powodować niebezpieczne biegunki. Większość z tych szczepów pochodziło od jednej linii C. difficile oznaczonego jako RT027. Od tamtej pory wspomniane szczepy rozpowszechniły się po całym świecie


Zapach partnera uspokaja

8 stycznia 2018, 14:03

Zapach partnera pomaga obniżyć poziom stresu.


Pierwszy model skóry z mieszkami włosowymi

3 stycznia 2018, 13:33

Z komórek macierzystych myszy po raz pierwszy uzyskano tkankę skóry z mieszkami włosowymi. Bardziej zaawansowany model skóry może się przydać do testowania leków czy badania wzrostu włosów.


Błonnik i bifidobakterie "dbają" o prawidłową warstwę śluzu w jelicie grubym

2 stycznia 2018, 16:45

Dieta bogata w błonnik chroni przed zmianami wewnętrznej warstwy śluzu pokrywającej nabłonek jelita grubego.


Mała ważna zmiana

21 grudnia 2017, 11:29

Zastąpienie części białek zwierzęcych białkiem roślinnym korzystnie wpływa na cholesterolowe markery ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.


To wyłącznie ludzie odpowiadają za niektóre ekstremalne zajwiska pogodowe

18 grudnia 2017, 10:27

Eksperci od dawna przewidują, że wraz z postępującą zmianą klimatu coraz częściej będzie dochodziło do ekstremalnych zjawisk pogodowych. W Bulletin of the American Meteorological Society opublikowano właśnie analizę ekstremów pogodowych w roku 2016. Autorzy publikowanego od sześciu lat raportu wybierają takie ekstremalne zjawiska i opisują, jaki wpływ na dane zjawisko miały zmiany klimatu, a na ile było ono spowodowane naturalną zmiennością pogodową


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy